Ovnsbakt laks - Oppskriften fra Pillivuyt

Hovedrett av Camilla Drost

Ovnsbakt laks med sauce au citron, poteter og grønn salat

Ingredienser

4 personer

Laks:
1 fersk helside med laks
1 sitron
olje til steking
50 gram smør
frisk dill
havsalt og pepper

Sauce au citron:
1 sitron
150 ml tørr hvitvin
200 ml fløte,
75 gram smør, romtemperert. salt og hvitt pepper

Ovnstekte poteter:
1 kg små poteter
2 laurbærblad
frisk timian
olivenolje
havsalt

Grønn salat:
125 gram blandet salat
1 pære, skåret i skiver
en håndfull granateplekjerner
50 gram valnøttkjerner, ristede
50 gram bløt gjeteost

Vinaigrette:
50 ml eplecidereddik
100 ml olivenolje
1 teskje sennep
2 ss akasiehonning

Oppskrift

Fremgangsmåte:

Laks:

  1. Varm opp ovnen til 125 °C
  2. Sett en stekepanne på høy varme. Skjær sitronene i en tykkelse på ½ cm. Stek sitronskivene i olivenolje inntil de er møre. Stek kun skivene på den ene siden.
  3. Smør en ildfast form med olje. Legg laksen med skinnsiden ned. Fordel sitronskivene over laksen og legg en klatt smør på hver sitronskive. Avslutt med dill. Sett laksen i ovnen og bak den i 35-45 minutter. Du sjekker om laklsen er ferdig ved å trykke på det tykkeste punktet på fisken. Når lamellene åpner seg, er den klar.
Sauce au citron (sitronsaus):
  1. Press ut saften av sitronen og hell den over i en kasserolle med hvitvin. Kok opp på middels varme og la det simre til det har blitt en tykk sirup. Det skal være ca 3-4 ss sirup tilbake etter at den har kokt.
  2. Tilføy deretter fløten i sirupen og bring til kokepunktet. Rør i gryten, slik at ikke sausen brenner seg.
  3. Fjern kasserollen fra varmen og tilføy smør. La smøret smelte, mens du rører i sausen.
  4. Smaksett med salt og pepper.
Ovnsbakte poteter:
  1. Skrubb potene frie for evt. jord. Legg dem i en stor gryte med vann. Tilføy laubærblad og 2 teskjeer med salt til vannet. Kok opp og la simre under lokk i 10 minutter.
  2. Mens potene simrer, varmer du opp ovnen til 225 °C
  3. Smør en ildfast form med olje.
  4. Sil av vannet og legg potetene i formen. Krydre med salt og pepper og legg en timian kvist på toppen. Sett formen i ovnen og bak i ca 35 minutter til de er gylne.
Grønn salat med vinaigrette:
  1. Tilføy alle ingredienser til vinaigretten i en blender og blend sammen til en jevn masse. Sett vinaigretten til side.
  2. Fordel salatbladene i en salatskål, og legg over pæreskiver, granteplekjernene, valnøtter og gjeteost. Hell vinaigretten langs kanten og bland salaten.

Bon appétit!

Relaterte produkter